Terug naar overzicht 02 mei 2011
Datalimieten: wie en hoeveel?TIP vooraf: wil je besparen op je mobiele abonnement. Vul je verbruik in en onze calculator rekent het meest voordelige abonnement uit.

Anno 2011 kunnen we niet zonder mobiel internet. Smartphones schieten als paddestoelen uit de grond. Onbeperkt mobiel internet lijkt zijn langste tijd gehad te hebben. Datalimieten are the future. En deze datalimieten heb je in verschillende (soorten) en maten.

Datalimiet Hi


Niet alle providers hanteren een harde datalimiet. Van de zes grote providers (T-Mobile, Vodafone, KPN, Ben, Telfort en Hi) hanteren alleen Vodafone, KPN en Hi een harde datalimiet. Hieronder in het grafiekje zien we dat Hi de meeste varianten op datalimiet aanbiedt. Zo biedt Hi bij de internetbundels Internet Start, Internet Extra en Internet Extreem standaard datalimieten aan ter grootte van respectievelijk 200MB, 1GB en 2GB. Voor de iPhone-abonnementen hanteert Hi datalimieten van 500MB en 1GB. Voor de BlackBerry-internetbundel is er een datalimiet van 500MB.

Datalimiet Vodafone & KPN


Bij Vodafone heb je een keuze uit 3 datalimieten: 250MB, 500MB en 1GB. De datalimiet van 250MB geldt voor de abonnementen Bel+SMS+Web 100, BlackBerry Basis en BlackBerry Plus. Datalimieten van 1GB krijg je bij alle overige Bel+SMS+Web abonnementen en alle iPhone-abonnementen, op de iPhone 150 na. De iPhone 150-abonnement gaat gepaard met een datalimiet van 500MB.

Over KPN zijn we snel uitgepraat. KPN biedt maar één datalimiet aan en die bedraagt 1GB. KPN biedt deze datalimiet aan bij de Personal Sim Smart- en Personal Sim iPhone-abonnementen. Opvallend is dat KPN ook databundels aanbiedt met Fair Use Policy in de vorm van de Surf&Mail-abonnementen.

Welke provider heeft welke datalimieten?


Welke provider heeft welke datalimieten?

Alle Hi abonnementen Alle Vodafone abonnementen Alle KPN abonnementen

Datalimiet van 500MB, 1GB of 2GB: hoeveel is dat echt?


Als je 2GB aan data verbruikt, dan ben je echt hardcore bezig. 2GB klinkt weinig, maar je kan er onwijs veel mee doen. Met 2GB kun je bijvoorbeeld 40 South Park-afleveringen per maand streamen, 666(!) keer de "superclip" Friday van Rebecca Black streamen (auw) of, voor de boekenwurmen onder ons, 2222 keer een 600 pagina's tellende ebook downloaden. Deze datalimiet is daarom vaak ook geschikt voor gebruikers die extreem veel media downloaden (en uploaden). Denk aan filmjunkies, muziek-addicts etc..

2GB = Wat kan je doen met 2GB datalimiet?


Volgens de eerder drie genoemde providers is 1GB genoeg voor 95% van de gebruikers. En ook 1GB is lekker ruim. Alleen al om het feit dat je met 1GB 174 minuten via Skype, Viber of andere VoIP-diensten kan bellen (met toestemming van je provider natuurlijk ;)). Beelden zeggen meer dan woorden? Nou, met 1GB kan je met gemak 1160 foto's uploaden via Flickr. Een datalimiet van 1GB is geschikt voor gebruikers met een wisselend internetgedrag (de ene maand iets meer streamen dan de andere maand bijv.)

1GB= Wat kan je doen met 1GB datalimiet?


Een datalimiet van 500MB is voor sommigen net goed en voor anderen net te weinig. Met 500MB kun je genoeg simpele taken doen. Een datalimiet van 500MB is meestal geschikt voor de niet veeleisende mobiele internettert. 500MB is ruim genoeg voor de taken die niet zoveel data verbruiken. Met een datalimiet van 500MB kan je 100.000 simpele emailtjes versturen. Of 16.666 keer per maand tegen je vriend(in) of man/vrouw via Whatsapp zeggen dat je wat later thuiskomt, omdat je moet “overwerken”. Of je kan 8.333 keer een nieuwsbericht openen via de app van Nu.nl. Emailen, af en toe twitteren, Facebook checken en dergelijke taken zijn kenmerkend voor een simpele smartphonist.

500MB= Wat kan je met 500MB datalimiet doen?


Datalimiet heb je dus in alle soorten en maten. Ben je een veeleisende gebruiker, dan heb je vaak genoeg aan 2GB. Is jouw internetgedrag per maand afwisselend, dan is een datalimiet van 1GB een goede optie. Gebruik je mobiel internet niet zo intensief, maar verstuur je wel de nodige mailtjes, tweets en Facebook-updates? Dan is een datalimiet van 500MB of lager geschikt voor jou.

De volgende keer gaan we in op het gebied achter de datalimiet. Wat gebeurt er als je je datalimiet overschrijdt? En wat kan je doen als dit gebeurt, welke opties zijn er? Op deze vragen zullen we de volgende keer antwoord geven.


Categorie: Eigen onderzoek

Tags: datalimiet, dataverbruik, mobiel internet


Commentaar


Als je Wifi gebruikt gaat dat niet ten koste van je MB bundel van je provider.
Joris van Belkom @ 13-1-2014 - 11:11     (Meld misbruik)

En wat nou als ik wifi gebruik gaat er dan nog steeds mb van af?
note 3 @ 20-12-2013 - 15:36     (Meld misbruik)

Ik heb de afgelopen jaren een teflort abonnement gehad en ben er redelijk positief over. Ik belde en sms'te eigenlijk nooit over mijn bundel heen en daardoor waren de kosten laag. Nadelen vond ik wel de klantenservice waar ik slecht werd geholpen en het feit dat de sms bundel na 100 alleen 1000 sms'jes aanbied. Nu ga ik eens een Vodafone abonnement proberen
Marija @ 4-9-2013 - 19:14     (Meld misbruik)

dus.... met 400 mb per maand kun je ongeveer 13.000 whatsapp berichten versturen... en hoe veel tweets kun je sturen met 200 mb?
hoihoi @ 20-10-2012 - 17:01     (Meld misbruik)
DeLaagtsteRekening antwoord: Het bericht zelf is maximaal 160 bytes. Maar er gaat ook nog wat authenticatie verkeer heen en weer. Hoeveel dat is durf ik zo niet te zeggen. Maar puur voor Twitter zou ik me geen zorgen maken over je datalimiet. Al zou je elke dag 100 tweets sturen, zit je vast nog wel safe.


Hoi Dons, Ik heb een leuke info voor je m.b.t. dataverbruik mobiel internet. Een aanrader. X papa
Dons @ 16-4-2012 - 12:39     (Meld misbruik)

Met email en whatsapp verbruik je weinig data. Al kun je natuurlijk ook foto's emailen en whatsappen. Dan zou je al iets meer verbuiken. Met puur tekst is er niks aan de hand. Facebook verbruikt wel iets meer. Op iemands zijn prikbord staan natuurlijk foto's en ook de pagina's met alle statusupdates willen wel eens plaatjes of youtube filmpjes staan. Deze verbruiken wel meer. Maar met 500 MB moet je een heel eind kunnen komen. Probeer anders eens Onavo (uit de Android Market). Dit programmaatje houdt bij hoeveel elke app verbruikt en waarschuwt ook als een app enorm veel aan het downloaden is.
Anoniem @ 17-1-2012 - 07:23     naar Lotio77 / 17-01-2012 05:27 (Meld misbruik)

hoi, ik heb de samsung galexy s 2, maar ik kijk regelmatig op me mail, facebook en whatapp heb ik dan voldoende aan 500mb? gr
Lotio77 @ 17-1-2012 - 05:27     (Meld misbruik)

Ja hoor dan heb je wel genoeg. Let alleen wel op. Een telefoon (iPhone, Android etc) gebruiken ook internet op de achtergrond. Installeer via de Appstore of de Android Market anders een app die je data verbruik in de gaten houdt. Veel providers bieden tegenwoordig ook een eigen app om je verbruik in kaart te brengen.
Anoniem @ 9-1-2012 - 16:45     naar Frida Hoekstra / 09-01-2012 16:36 (Meld misbruik)

als ik alleen whatsapp heb ik dan aan 200mb  genoeg?
Frida Hoekstra @ 9-1-2012 - 16:36     (Meld misbruik)

T-Mobile heeft aangekondigd de echte grootverbruikers flink aan te pakken. Zij bieden als enige provider nog echt onbeperkt internet aan. Tegenwoordig gaat de snelheid omlaag naar 64kb/64kb, dus van echter internetten kan geen sprake meer zijn, tenzij je voor 10 euro weer 1GB bijkoopt. Er was zelfs een gebruiker met 500GB per maand. Tja.....
Anoniem @ 29-11-2011 - 09:52     (Meld misbruik)

Hoeveel adriod apps zoals bijv. angry birds en twitter kan ik downloaden
Michael @ 15-7-2011 - 14:32     (Meld misbruik)

2GB is echt freakin' veel voor mobiel internet, dan ben je echt idd constant aan t streamen
Lefty @ 10-5-2011 - 17:08     (Meld misbruik)

T-Mobile doet toch ook een klein beetje aan datalimiet, alleen zij noemen het "onbeperkt internet"...
Rossmalen @ 5-5-2011 - 07:46     (Meld misbruik)

Datalimiet is a ....., maar ja dat krijg je als mensen torrents gaan zitten downloaden via hun mobiel.
Kiki @ 2-5-2011 - 13:54     (Meld misbruik)

Commentaar toevoegen

 
2500 resterend aantal tekens
Naam
E-mail    
Captcha  

Reacties die wat toevoegen aan de discussie stellen we zeer op prijs. Maar reacties die beledigend zijn, off-topic of op spam lijken zullen worden verwijderd. We houden de reacties scherp in de gaten om er voor te zorgen dat de reacties binnen onze richtlijnen vallen. Als je een reactie tegenkomt die ongepast is, dan kun je die aan ons melden via de "Meld misbruik" link. Omdat de commentaren zijn geschreven en gepost door bezoekers van de site DeLaagsteRekening, vertegenwoordigen ze op geen enkele wijze de mening van de DeLaagsteRekening.

Vergelijk wat jij kan besparen op je telefoonrekening

De laagsterekening.nl analyseert je belgedrag en zoekt het beste abonnement voor jouw situatie


Analyseer mijn rekening


Nog niet toe aan een nieuw abonnement?

Vul je gegevens in en wij sturen je een e-mail zodra je abonnement afloopt.

Einddatum contract