Terug naar overzicht 24 april 2012

Het is al weer enige tijd geleden dat KPN een telefoon onder het eigen merk op de markt heeft gebracht. De meest bekende zijn waarschijnlijk de toestellen uit de Pocketline serie - maar dat zal bij de meeste mobiele bellers al geen belletjes meer doen rinkelen. Dat was nog uit de tijd van bellen en sms'en. Lang geleden dus, als we sommige providers mogen geloven. Maar nu is er dan een heuse smartphone. De KPN Smart 200 draaiend op Android. Deze telefoon uit de Chinese fabrieken van ZTE oogt veelbelovend. We vermoeden dat het een variant is op de ZTE Skate, omdat de specificaties daar het dichtst bij in de buurt komen. ZTE is geen alom bekend merk, maar maakt vooral telefoons waar andere bedrijven hun eigen merknaam op plakken. Zo ook bij de KPN Smart 200.

Specificaties

De specificaties van het toestel zijn zeker niet slecht. Het toestel heeft een 4,3 inch scherm met een resolutie van 480x800. Een 800Mhz processor, 162MB RAM, 422 MB opslag met nog eens 8GB op een microSD kaartje. Verder heeft het toestel een 5MP camera, een koptelefoon-uitgang en natuurlijk een gps-ontvanger, WiFi en Bluetooth. Wat krijg je allemaal? In de doos zit alles wat je nodig hebt. Het toestel, een 1400mAh batterij, een handleiding op cd-rom, een snelstartgidsje, een koptelefoon, USB kabel, een verloopstukje met een stekker voor het opladen en een 8GB microSD kaartje.

Eerste indruk

Out of the box wordt het toestel geleverd met Android 2.3.6. In tegenstelling tot veel andere merken heeft KPN er voor gekozen om Android te laten voor wat het is en er geen schil over heen te installeren zoals Samsung doet met Touchwizz en HTC met Sense. Hierdoor heb je een pure Android telefoon wat de snelheid zeker ten goede komt. Natuurlijk kun je er zelf nog voor kiezen om er een eigen schil overheen te leggen in de vorm van een alternatieve launcher (ADW, Launcher Pro of Go Launcher EX bijvoorbeeld). Het toestel voelt wat hoekig hierdoor ligt het net even wat minder lekker in je hand voelt het toestel ook net iets groter dan bijvoorbeeld een HTC Desire HD met vergelijkbare afmetingen. De 3 knoppen voor "home", "menu" en "terug" voelen wat goedkoop. Ze werken alleen lekker als je precies het midden van de knop indrukt. Het scherm daarentegen is prima. De grootte, resolutie en de kleuren van het scherm zijn goed. Opvallend is dat de Smart 200 geen apart status LED-je heeft, maar tijdens het opladen en bij notificaties gebruik maakt van de verlichting in de "terug" -knop. Die kleurt bijvoorbeeld rood tijdens het opladen.

De concurrentie

Het is KPN er vast niet om te doen om te concurreren met een Apple iPhone 4s of een Samsung Galaxy S2. Het toestel is bedoeld voor mensen die voor het eerste een smartphone willen gaan gebruiken, maar daar niet meteen de hoofdprijs voor willen betalen. Toch krijg je heel veel smartphone voor je geld en is het zeker een goede opstap om kennis maken met alles wat je met een smartphone kunt. Voor 207 euro kun je het toestel los kopen of je krijgt het gratis bij een abonnement.Je hebt dan een toestel wat kan wat je met elke andere (duurdere) smartphone ook kan, maar dan net iets sneller. Voor de KPN Smart 200 geen dual- of quad-core processor maar gewoon 1 core net als 'vroeger' en toen was je smartphone ook goed bruikbaar. Het zal dus niet de ultieme game telefoon worden, maar daar zijn genoeg alternatieven voor.

We hebben het toestel naast de Samsung Galaxy Ace gelegd. Een vergelijkbaar toestel, qua prijs en specificaties, met een klein voordeel voor de Smart 200 door het grotere scherm en hogere resolutie (je hebt meer ruimte op je scherm). Beide gebruiken ze een 800MHz processor, maar de Samsung heeft een voordeeltje van nog een extra grafische processor wat je merkte als je scrolt door webpagina's en door je foto-gallerij. Dat gaat net even wat vloeiender, maar voor alledaags gebruik (op gamen na dan) is het zeker goed genoeg.

Conclusie

Voor wie is dit nou de ideale smartphone? Voor de jeugd? Waarschijnlijk niet. Die gaan waarschijnlijk meer voor sneller, beter, dunner, groter (en duurder). Maar voor wie nog niet eerder de stap heeft genomen naar een smartphone is dit echt een prima toestel. Je kunt er alles mee doen en de prijs is met net boven de 200 euro zeer scherp te noemen.

 

 Categorie: Review

Tags: Android 2.3 Gingerbread, KPN, Smart 200, ZTE


Commentaar


Deze reactie is verwijderd omdat het ongepast taalgebruik bevat.
Reactie verwijderd @ 21-9-2014 - 16:01    

Eerlijk gezegd denk ik niet dat je erengs iemand zult vinden die liever op een touchscreen zal typen dan op een fysiek toetsenbord. Blind typen gaat stukken sneller, als je op een touchscreen moet gaan zitten foefelen ben je denk ik beter af met pen en papier. Je moet ook voortdurend naar je vingers kijken en je bent alleen maar met je eigen schermpje bezig, terwijl je als je blind typt naar de prof en de powerpointpresentatie kunt kijken en makkelijker je gedachten erbij kunt houden. Het batterij-argument gaat ook absoluut niet op als je weet dat netbookbatterijen tegenwoordig een hele dag meegaan.
Saipul @ 7-6-2012 - 17:59     (Meld misbruik)

Commentaar toevoegen

 
2500 resterend aantal tekens
Naam
E-mail    
Captcha  

Reacties die wat toevoegen aan de discussie stellen we zeer op prijs. Maar reacties die beledigend zijn, off-topic of op spam lijken zullen worden verwijderd. We houden de reacties scherp in de gaten om er voor te zorgen dat de reacties binnen onze richtlijnen vallen. Als je een reactie tegenkomt die ongepast is, dan kun je die aan ons melden via de "Meld misbruik" link. Omdat de commentaren zijn geschreven en gepost door bezoekers van de site DeLaagsteRekening, vertegenwoordigen ze op geen enkele wijze de mening van de DeLaagsteRekening.

Vergelijk wat jij kan besparen op je telefoonrekening

De laagsterekening.nl analyseert je belgedrag en zoekt het beste abonnement voor jouw situatie


Analyseer mijn rekening


Nog niet toe aan een nieuw abonnement?

Vul je gegevens in en wij sturen je een e-mail zodra je abonnement afloopt.

Einddatum contract