Terug naar overzicht 24 april 2012

Je kent ZTE niet? Dat is geen schande aangezien het Chinese bedrijf tot dusver nauwelijks telefoons onder eigen naam uitbracht in ons land. Maar daar moet verandering in komen. ZTE wil vanaf 2015 maar liefst 100 miljoen smartphones per jaar gaan verkopen en bij voorkeur niet in eigen land. Ook in Nederland is ZTE al enige tijd actief op de handsetmarkt.

Wie bij KPN een abonnement afsluit en daarbij een smartphone genaamd KPN Smart 200 uitkiest, heeft een toestel in handen dat is gemaakt door ZTE. Zo liggen er bij (Nederlandse) operators tal van toestellen van de Chinese maker en vervolgens door de verkopende partij van eigen branding zijn voorzien. Los kost dit toestel iets meer dan 200 euro, wat op zich niet slecht is voor een smartphone die vooral klanten moet lokken die wel een smartphone willen, maar daar nog terughoudend mee zijn.

Sinds enkele jaren brengt ZTE modellen uit de moeiteloos kunnen wedijveren met de bekende namen in de smartphonemarkt. De smartphone Blade bijvoorbeeld is beschikbaar in tal van Europese landen, waaronder Nederland, en ging sinds zijn release twee jaar geleden acht miljoen keer over de toonbank. Dat is spielerei wanneer afgezet tegen de monsterscores die bijvoorbeeld Apple en Samsung kwartaal na kwartaal neerzetten, maar het is een lichtpuntje voor ZTE, dat graag dieper in de Westerse smartphonemarkt hoopt te zinken.

In ieder geval is ZTE goed op weg. Het bedrijf vervijfvoudigde het aantal verscheepte smartphones vorig jaar. De smartphoneverkoop steeg met 23 procent naar een waarde van 14 miljard dollar. Voor dit jaar verwacht ZTE een verdubbeling van het aantal verkochte smartphones naar 40 à 50 miljoen units. ZTE denkt dat het vanaf 2015 100 miljoen smartphones per jaar kan verkopen en zullen mobiele apparaten de helft van de totale verkopen van het bedrijf. Kortom, indrukwekkende cijfers die smaken naar meer.

Tijdens het Mobile World Congress in Barcelona eind februari onthulde ZTE de high-end smartphone Era. Deze is onder meer voorzien van een Nvidia Tegra 3 quad-core processor, Android 4.0 en ondersteuning voor HSPA+.

ZTE wil af van het imago van typische goedkope bouwer van simpele mobieltjes die worden geleverd aan met name mobiele providers die er een eigen sausje overheen gieten. Het bedrijf roept jaar na jaar op te willen klimmen in de markt voor geavanceerde mobiele apparaten die momenteel wordt gedomineerd door merken die keer op keer goed voor de dag komen met een indrukwekkende line-up (Apple, Samsung, HTC). Maar er zijn ook handsetproducenten die de laatste tijd hun glans verloren, zoals BlackBerry-maker RIM, LG en Sony (het voormalig Sony Ericsson).

Tussen deze have’s en have nots in een grillige markt probeert ZTE zich de komende jaren te wringen, hard op zoek naar erkenning. Maar het is misschien meer een zoektocht naar herkenning. Want wie kent iemand met een ZTE-toestel in zijn broekzak? Bijna niemand waarschijnlijk.

Tags: smartphone, ZTE


Commentaar


Nog geen reacties.


Commentaar toevoegen

 
2500 resterend aantal tekens
Naam
E-mail    
Captcha  

Reacties die wat toevoegen aan de discussie stellen we zeer op prijs. Maar reacties die beledigend zijn, off-topic of op spam lijken zullen worden verwijderd. We houden de reacties scherp in de gaten om er voor te zorgen dat de reacties binnen onze richtlijnen vallen. Als je een reactie tegenkomt die ongepast is, dan kun je die aan ons melden via de "Meld misbruik" link. Omdat de commentaren zijn geschreven en gepost door bezoekers van de site DeLaagsteRekening, vertegenwoordigen ze op geen enkele wijze de mening van de DeLaagsteRekening.

Vergelijk wat jij kan besparen op je telefoonrekening

De laagsterekening.nl analyseert je belgedrag en zoekt het beste abonnement voor jouw situatie


Analyseer mijn rekening


Nog niet toe aan een nieuw abonnement?

Vul je gegevens in en wij sturen je een e-mail zodra je abonnement afloopt.

Einddatum contract