Bespaarplan in vier stappen

Je wil graag beginnen met besparen maar weet niet hoe je moet beginnen, daarvoor is het bespaarplan. Hieronder worden de vier stappen van het bespaarplan uitgelegd.

Bespaarplan in vier stappen

Stap 1 Waar ga je op bezuiningen?

Waar kan je op bezuinigingen? Je hebt twee soorten uitgaven, de uitgaven die moeten en de uitgaven die mogen. De uitgaven die moeten kosten natuurlijk altijd geld, dit zijn meestal de vaste lasten zoals hypotheek, energie en telefoon. Daarnaast zijn de uitgaven zoals kleding en boodschappen natuurlijk ook uitgaven die moeten.  Geld wat overblijft na de aankopen die moeten kunnen besteed worden aan uitgaven die mogen, hier kan je zelf beslissen waar je het aan uit geeft.

Op de uitgaven die mogen is het gemakkelijk besparen, maar ook op de uitgaven die moeten, denk hierbij aan het licht vaker uitdoen of korter douchen. Bij andere uitgaven kan gelet worden op bijvoorbeeld aanbiedingen.

Stap 2. Hou de uitgaven bij

Zet de uitgaven die mogen op een rijtje en maak daarin onderscheid tussen belangrijke en minder belangrijke zaken. Je begint bijvoorbeeld met make-up op één en eindigt met gadgets op 10, dan ga je besparen op gadgets. Dit is natuurlijk voor iedereen anders. Het doel van deze stap is dat je kiest voor dingen die je belangrijk vindt en door de onderste zaken op de lijst te schrappen houdt je meer geld over voor zaken bovenaan de lijst (hier kan je natuurlijk ook letten op aanbiedingen enz.)

Om te weten waar het geld blijft is het handig om een boekje bij te houden met de uitgaven die je hebt gedaan, zo krijg je inzicht in je uitgaven en kan je zien of je misschien wel veel impuls aankopen doet?!

Stap 3. Maak concrete punten

Als je weet waar je op gaat bezuinigen moet je dit concreet maken, bijvoorbeeld: Ik ga besparen op boodschappen, vervolgens maak je een lijst met wat je gaat doen, bijvoorbeeld: ik koop alleen nog maar huismerken en aanbiedingen.

Stap 4. Evalueer het resultaat

Wat levert het nu uiteindelijk op? Houd per week bij wat je hebt bespaart door te kijken naar wat je niet hebt gekocht terwijl je dat anders zeker gekocht had of iets goedkoper hebt gekocht dan normaal enz.


 

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens